Köpeklerde iştahsızlık veya anoreksi çeşitli sağlık sorunlarının göstergesi olabilecek bir işarettir. Altta yatan neden küçük bir stresör olabileceği gibi köpek dostunuzun hayatını tehdit eden ciddi bir hastalık da olabilir. Mide rahatsızlığı veya stres sonucu az yemek yemeyi veya hiç yemek yememeyi tercih eden bir evcil hayvan 24 saat içinde tekrar yemeye başlayabilir. Buna ek olarak, 1-2 günden uzun süren iştahsızlık tıbbi acil durum olarak nitelendirilir.
Köpeğinizin beslenme alışkanlıklarında bir değişiklik fark ederseniz, derhal bir veterinerden randevu alın. Yavru köpeklerde iştahsızlık fark edilebilir rahatsızlıktır. Köpeklerde iştahsızlığın iki türü vardır bunlardan ilki evcil hayvanınızın yemek yemek istediği ancak fiziksel sorunlar nedeniyle yiyemediği; sözde anoreksidir diğeri ise evcil hayvanınızın yemek yeme arzusunu yitirdiği gerçek anoreksidir.
Köpeklerde İştahsızlık Belirtileri
- Normalden daha az yemek yemek
- Yemek yemeyi reddetmek
- Ödül mamalarını reddetmek
- Yemeklere olan ilgiyi kaybetmek
- Kilo kaybı
- Zayıflık
- Uyuşukluk
- Kusma
Köpeklerde İştahsızlık Nedenleri
Yavru köpeklerde iştahsızlık psikolojik veya fiziksel bir nedenden kaynaklanıyor olabilir.
Psikolojik nedenler:
- Depresyon
- Stres
- İstenmeyen yiyecekler
- Çevresel değişim
- Diyet değişikliği
- Günlük rutinde değişiklik
Fiziksel nedenler:
- İlaç
- Bakteriyel enfeksiyon
- Parazitlerden kaynaklanan enfeksiyon
- Viral enfeksiyon
- Kanser
- Ağrı
- Toksin maruziyeti
- Diş problemleri
- Kardiyovasküler hastalık
- Gastrointestinal hastalık veya tıkanıklık
- Endokrin bozukluk
- Otoimmün hastalık
- Solunum yolu hastalığı
- Nörolojik hastalıklar
Köpeklerde İştahsızlık Tedavisi
Evcil hayvanınızın yiyeceklerinin koku ve lezzetini arttırarak evde iştahını açmaya teşvik etmelisiniz. Yediği yiyeceklerin çok sıcak olmadığından emin olun. Mamasını konserve yiyecekler veya düşük sodyumlu tavuk suyu ya da sebze suyu eklemeyi deneyebilirsiniz, elbette bunları veterinerinize danışarak yapmanız gerekir. Evcil hayvanınız elle beslenmeye, kaşıkla veya kâseden yemekten daha iyi yanıt verebilir.
Destekleyici bakım: Yavru köpeklerde iştahsızlık tedavisince birkaç gündür yemek yememiş evcil hayvan intravenöz veya deri altı sıvı tedavisi ile kaybettiği sıvılar hayvana kazandırılabilir. 2-3 gündür yemek yemeyen evcil hayvanların şırınga ile beslenmeleri veya beslenme tüpü kullanmaları gerekebilir. Veteriner hekiminiz birtakım iştah uyarıcı ilaçlar önerebilir.
Birincil Sorunun Tedavisi: İştah kaybına sebep olan birincil durum tespit edilip, tedavi edilirse iştah kaybı da ortadan kalkar. Bu tedavi altta yatan sebebe göre değişecektir.
Yeniden besleme: Evcil hayvanınıza gerekli tetkikler uygulandıktan sonra yeni bir beslenme planı önerilecektir. Genelde gün boyunca sık sık verilen küçük porsiyonlardan oluşan 2-3 günlük bir diyet sonrasında bir hafta içerisinde kademeli olarak düzenli bir diyete geçiş yapılır.
Veteriner hekiminizin beslenme ve diyet yönetimi ile ilgili uyarılarını dikkatle uygulayın. Yemek yememek genellikle gastrointestinal sistemi zayıflatır, veteriner hekiminiz bu sistemi yeniden güçlendirecek bir diyet önerecektir. Tedavi sonrası 1-2 gün iştahın ne derece değiştiğini, bağırsak hareketlerini ve köpeğinizin davranışlarını gözlemleyin, veterinerinize rapor edin.
Yavru köpeklerde iştahsızlık sorunu genellikle oldukça kısa bir süre içinde düzeltilir.
KAYNAK= https://kopekyavrusu.com/