Hiçbirşey sürekli olarak köpek havlamasından daha rahatsız verici olamaz. Herkesin sinirlerini alt üst edip sizin köpekle ilişkinizi zedeler ve komşuları deli eder. Bu çözülebilir! fakat yüksek derecede bağınızın olması gerekmektedir köpeğinizle. Köpekler bizimle iletişim kurmak amacı ile havlıyorlar. Sürekli durmayan aralıksız havlama normal bir davranış değildir köpeklerimiz için. Sürekli havlamak köpeğinizin size birşeyler söylemeye çalıştığı ve birşeylerin yanlış gittiğini isyan etmek ve hatta bir ihtiyacının karşılanmadığını belirtmek içindir.
Havlamak bazı köpek sahiplerinin köpek almak için birinci bahanesidir, yabancıları korkutmak ve ya evde küçük çapta bir güvenlik oluşturmak içindir. Köpeğinizn yabancı birisi geldiğinde havlaması, bir kuryenin ev sınırlarına yaklaşması bunlar olabilecek şeylerdir. Fakat sizin istediğiniz bunu yapmaması ise, köpeğiniz havladıktan sonra ona bağırıp sus hayır diye enerjisini yükseltmektense yanınıza çağırıp ona sakinlik ve pozitif enerji vermek bunu başarabildiğiniz zaman köpeğiniz inanın göz açıp kapayana kadar evde havla sorunu da giderecektir. Tedirgin olup farklılık ve değişimin kokusunu aldığı için dışa sizi uyarmak için havlıyor köpekler. Bunları başarmak için unutmayınız ki en başta köpeğinizin sürü lideri olduğunuzu kanıtlamanız gerekmektedir.
Eğer köpeğiniz havlaması sınırı aşmışsa, sürekli havlayıp susmuyorsa bu büyük bir sorun olup anında müdahale etmeniz gerekmektedir. Havlamaması gerektiğini gözlerine bakarak ona belirtebilirsiniz, hatta şşşt diyerek onu uyarmalısınız. Fiziksel uyarılar çok önemlidir. Fiziksel derken vurmak, aşşağlamak, küfür etmek veya canını yakmak bunlar asla değildir ve yapılmaması gerekmektedir. Ştt diyerek uyarın, devam ediyorsa elinizi bir anne köpeğinin yavru köpeğini uyardığı gibi ensesine şok etkisi yaratacak 5 parmak ile bir ısırık atın. cimcik değil parmaklarınızla şok etkisi yapın. Devam ediyorsa sizde devam edin. Ta ki susana kadar, en sonunda havlaması gerektiğini anlayıp her havladığında sizin uyarınız ile bu engeli çok kısa sürede aşacaktır. Asla yarım bırakmayınız süre sınırlandırması koymayınız. 1saat gibi bir süre sınırlandırması koyup pes etmeyiniz.
Unutmayın ki köpeğinizin davranışlarını sakınseniz ve üstünüzde olumsuz enerji yoksa, sakin bir ruh hali ile değiştirebileceksiniz. İçinizde bir sinir duygusu veya can sıkıntısı varsa hatta üzüntü de olabilir, köpeğiniz bu rahatsız enerjiden dolayı daha tedirgin olup asla bir değişim yapmak istemeyecektir. Herşeyin başında sakinlik gelmektedir.
Verdiğim örneklere rağmen havlaması durmuyorsa o zaman köpeğiniz dışarıya çıkmak istiyor, yada oyun oynayıp enerjisini boşaltmak istiyor demektir.
Kif‘e göre Bazı uzmanlar bu sorun için köpek oteline göndermeyi de önermektedir.
45 dakika dışarıya çıkın.. Yavaş tempo yerine hızlı tempo ile yürüyün hatta koşun, bisiklete tasmasını bağlayıp onu yorun. Bakın eve gelince ne kadar değişecektir hayatı 🙂Saygılarımla
Köpek rehabilite uzmanı
Buğra ZİNNUR