Öncelikle merhaba; İsmim Gizem. Ben daha beş günlük bir hayvan sahibiyim. Yavru bir golden’ım (3 ayının üstünde) var. Tuvaleti geldiğinde kapıyı tırmalıyor haber vermeyi öğrendi. Dışarı çıkartabildiğim zamanlarsa; dışarı yaptırıyorum, onun haricinde evin bir köşesine (gazete kağıtlı ve korumalı) alıştı oraya yapıyor. “Bunun zararları olurmu eğitimi açısından ?” bu ilk sorum. Onun haricinde geceleri çok fazla tuvalet ihtiyacı oluyor. Dün geceden örnek vericek olursam; akşam 11 de dışarıya çıktı yaptı, gece 2 de evdeki köşesine çıkardım yaptı, gece 4,30 da evdeki köşesine yaptı, sabah 6 civarı evdeki köşesine yaptı. sabah 10 civarı yine evdeki köşesine yaptı …
Sizde tahmin edersinizki her defasında uyanmak beni çok yoruyor. Ki ailem de köpeği göndermemden yana bu nedenlede her seferinde beni uyandırıyorlar bıktırmak adına. Ve korkarım ki doğru yoldalar. Çünkü çok yorulmaya başladım, birde okul var. Geceleri uykum bölünüyor dolayısıyla her sabah okula geç kalıyorum.
Köpeğim Heryere Tuvaletini Yapıyor
Bunu nasıl önleyebilirim? onu çok seviyorum, ve kızım çokda akıllı. Daha 5 gündür beraber olmamıza rağmen ben şşt dediğimde duruyor, otur dediğimde oturuyor, ıslık çaldığımda “gel kızım” dediğimde nerden olursa olsun anında yanıma koşuyor.
Bizim saatlerimize nasıl ayak uydurmasını sağlayabilirim? Ayrıca bu kadar sık tuvalet ihtiyacı olması normal mi? Beslenmesinden biraz bahsetmek istiyorum; Mama veriyoruz. Ayrıca bisküvisi ve ödül maması var. Bunları çok sık kullanmıyorum sözümü dinlediği zaman bunlarla ödüllendiriyorum. Onun haricinde mama, süt ve su besinleri. Mamasıda sütüde suyuda yanı başında hep, belli aralıklarla vermiyorum yani daima yanında bulunuyor. Bir diğer şey ise gezdirmek; onu akşam saat 5 veya 6 gibi dışarı çıkarıyorum, birde gece 10 gibi. ancak o saatler uygun olabiliyorum. sizce bir problem teşkil edermi? Şimdilik aklıma gelenler bu kadar. Çok fazla soru sordum biliyorum, bu konuda kusuruma bakmayın lütfen biraz endişeliyim.Şimdiden Teşekkür Ederim.
Hızlı Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
Köpekler inatçıdır ve idrarlarıyla bizimle de iletişime geçmek istiyorlar, İşediği için köpeğinizi cezalandırmayınız. Köpek rahatlatmayı ya da “Önemli değil” diyerek ya da tatlı bir sesle konuşarak onun eylemlerini güçlendirmeye çalışmayın.Sakin ama rahat tutun. Vücudunun duruş ve davranış yoksayınız. Çevredeki sesler, insanlar ve diğer köpeklerle küçük aşamalarında giderek onu tanıştırınız. Hiç bir şekilde acele etmeyin. Korkabilir bu doğaldır fakat yavaştan alıştırmanız gereklidir. Temel itaat eğitimi yapın ve çatışmacı olmayan bir şekilde eğlenceli ve güven artırıcı olun. Sıkça dışar dışarıya çıkınız.
Tuvaletini yaptığı yerlere ( ev içi / ev dışı ) yaklaşmayınız. Köpeğiniz ev içerisinde tuvaletini yaptığı zaman hiç birşey söylemeyiniz. Vereceğiniz tepki ve sözler köpeğinizin psikolojisini ve sizin hakkınızda düşündükleri değişebilir, köpeğinizi dışarıya çıkartıp evin içindeki idrarları temizleyip hiç birşey yokmuş gibi davranınıp sizi idrarı temizlerken asla görmemeli.. Dışarıya çıktığınız zaman köpeğinizi yanınıza çağırmayınız. Etrafında büyük yuvarlaklar şeklinde etrafında yürüyünüz ve ona çişini yap tuvaletini yap gibi komutlar vererek çok sakin bir şekilde olmaya dikkat ederek ona bu komutları alıştırınız. Sakin olmamanız büyük aksiliklerle sonuçlanır. Tehdit edici bakmayınız. Ona bakmak veya hoşnutsuzluğuzu göstermek içinizden geçse bile bunu asla belli etmeyiniz. Onu uzun yürüyüşlere çıkartınız. Tuvaletini yapması için uzun bir yol katediniz.
Onu sevmeye gelen arkadaşlarınız ve ya çevrenizden yavaşca köpeğe yanaşmalarını ve çok sakin ve sessiz bir şekilde köpeğinizle ilgilenmelerini isteyiniz. Köpeğin gözlerine dik dik bakmadan, yüz yüze gelmeden sakin bir ruh hali ile ilgilensinler. Eğer köpek sahibi arkadaşlarınız varsa o zaman köpeklerini kontrol altında tutup sizin köpeğinizden biraz mesafeli olmalarını rica ediniz. Onların köpekleri sizin köpeğinizi karşılaması gerekmemektedir. Köpeğinizin kendine güveni gelmeden belirtmiş olduğum maddeleri önemle ve dikkatli bir şekilde sakin ruh hali ile uygulamalı, ilerleme kaydetmediği takdirde sonraki aşıma girmemelidir.