HİZMETLERİMİZ

Sosyalleşme

Köpeklerde sosyalleşme çok önemlidir. Zaten hali hazırda sosyal hayvanlar oldukları için köpeklerin sosyal bir biçimde yetiştirilmesi gerekir.

Köpeklerde Sosyalleşme (Sosyalizasyon)

Köpeklerde sosyalleşme çok önemlidir. Zaten hali hazırda sosyal hayvanlar oldukları için köpeklerin sosyal bir biçimde yetiştirilmesi gerekir. Sosyalleşme için en uygun zaman köpeğin yavruluk dönemidir. Yavruluk dönemi sosyalleşme sürecini doğru ve bilinçli bir şekilde sahibi tarafından yönetilmelidir.

Tüm köpek sahipleri köpeklerinin sosyal ortamlarda, evde ya da misafirlikte uyumlu olmasını ister ancak sosyalleşme eğitimi almamış olan köpekler bu ortamlarda aşırı davranışlar sergiler ve sahibini sık sık mahcup eder. Sosyalizasyon sürecinde doğru destek almış köpekler sahibi, diğer insanlar ve köpeklerle çok iyi bir iletişim şekline sahip olur. Köpeğin diğer canlılarla iletişim kurabilmesi için aynı evde yaşamalarına gerek yok.

Köpeğinizi neden sosyalleştirmelisiniz?

Köpeklerde sosyalleşme köpeğin hayatının geri kalanında karşılaşacağı tüm canlılar ve ögelerle erkenden tanışmasına verilen isimdir. Sosyalleşme sürecinden sonra köpek uyumlu, korkusuz ve dost canlısı bir tavır takınır. Ayrıca sosyalleşme sürecinde başarı elde eden köpekler diğer köpek eğitimi biçimlerinde de başarı elde eder.

Eğer köpek sahibi sosyalleşme sürecini erteler ya da umursamazsa köpek ile ileride büyük problemler yaşayabilir. Sosyalleşmeden yetişkin olan köpekler tüm sosyal ortamlarda aşırı tepkiler verir ve çok küçük sosyal ögelerden korkabilir. Aslında bu durumu şöyle anlayabilirsiniz. Araçların az olduğu köylerde ki sokak köpekleri yoldan geçen araçları tehdit olarak görerek saldırmaktadır. Bu aslında köpeklerin yavruluk döneminde çok az araba görmesinden kaynaklanmaktadır.

Köpek nasıl sosyalleştirilir?

Sosyalleşme süreci köpek artık annesinden ayrıldığında yani 8. Haftasını doldurduğunda başlamalıdır. Köpek önce ev içerisinde ya da yaşam ortamında ki tüm detaylarla tanıştırılmalıdır. Ev içerisine alışma süreci kolay olur ancak önemli olan sosyal ortamlar, karşılaşacağı insanlar ve diğer canlılardır. Bunu yapmak biraz zor ve yorucu olabilir.

Sosyalleşme sürecinde ilk olarak evinize gelen misafirlerle tanışmasını sağlayın. İletişim kurmalarına izin verin. Sonra ise köpeği tuvalet için dışarı çıkarttığınızda eğer farklı evcil hayvanlar varsa onlarla tanıştırın. İletişim kurmalarını sağlayın. Park, sokak, kaldırım, araçlar yüksek sesli ortamlar bu ortamlara o daha yavruyken sık sık götürün. Bu durum köpek için önemli bir karakter gelişimini de tetikleyecektir.

Annesinden erken ayırmayın

Köpekler ortalama olarak ilk 6 – 8 hafta annesinin yanında kalmalıdır. Kardeşleri ile sosyalleşmenin ilk aşamalarını atacaktır ve anne sütü köpeklerde de çok önemlidir. Asla daha erken köpeği annesinden ayırmayın.

Köpeklerle ve diğer hayvanlarla tanıştırın

Köpek sosyalleştirme eğitiminde köpeklerin diğer köpeklerle sağlıklı iletişim kurabilmesini sağlamak çok önemlidir. Bunu sağlamak için evcil hayvan parklarına ya da diğer köpek sahiplerinin sık sık gittiği mekanlara köpeğinizle birlikte gidebilirsiniz.

Farklı çözümler bulun

Köpeğinize zaman ayırdıkça köpeğin en fazla çekindiği ya da en fazla saldırdığı ögeleri göreceksiniz. İşte tam olarak onlarla köpeğinizin iletişim kurmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca köpeğinizi tanıdıkça sosyalleşmesi için daha iyi çözümler bulabileceksiniz.

Negatif deneyimlerden kaçının

Bir köpek sosyalleşme sürecinde negatif bir deneyim yaşarsa bu durumda sosyalleşme süreci çok büyük bir şekilde olumsuz etkilenir. Tüm süreç sizin kontrolünüzde ilerlemelidir. Olası kriz anlarında olaya anında müdahale ederek köpeğe onun yanında olduğunuzu belli etmelisiniz.

Çok sabırlı olun

Tüm köpek eğitimlerinde büyük bir sabır gerekir. Sosyalleşme eğitimi de aynı şekilde sabır gerektiren bir süreçtir. Her gün en az 30 dakika vakit ayırarak başarı elde edebilirsiniz. Zamanla köpeğin davranışları istediğiniz şekilde değişecek ve emeklerinizin karşılığını alacaksınız.

Köpeğinizi sosyalleştirmek uygun mekanlar

Yavru köpeğin sosyalleşme süreci oldukça önemlidir. Sabırlı ve disiplini olmanız gerekir. Bu süreçte köpek pek çok kez sizi zorlayabilir. Ancak sonucunda köpek büyük ölçüde gelişim sağlayacak. Ve gelecekte sizin için çok iyi bir arkadaş olacak.

  • Köpek oyun alanlar
  • Parklar ve diğer köpek sahiplerinin tercih ettiği mekanlar
  • Köpek otelleri
  • Akşam yürüyüşleri

Köpeklerde sosyalleştirme sadece parkta ki oyun arkadaşları ile iyi anlaşması değil aynı zamanda köpeğin karakterini geliştirmek, mutlu olmasını sağlamak, aşırı korkak ya da aşırı saldırgan olmasını engellemek. Sosyalleştirme süreci sonrası köpek; mutlu, cesur, uyumlu ve mutlu olacaktır.

Bakanlık Onaylı Köpek Eğitimi ve Köpek Oteli Okulu

Köpeğiniz için en iyi eğitimi uzmanlarımız tarafından profesyonel şekilde alın!